Настояваме българското правителство да се възползва от възможността за подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за справяне с последствията от войната в Украйна и да осигури до края на месец май 2024 г. финансово подпомагане в размер на 442 млн. лв.

Гласувайте: Как оценявате 2023 година?

Това искане отправят пет фермерски организации в писмо до премиера и министрите на финансите и на земеделието. Второто тяхно искане е плодовете и зеленчуците да бъдат извадени от списъка със стоки с висок фискален риск. За да обсъдят проблемите в сектора, те настояват и за спешна среща в Министерския съвет.

Относно Украинската помощ последното решение, което бе взето на 20 декември 2023 г. в пленарна зала, е през 2024 г. да не бъдат осигурени 442 млн. лв. за подкрепа на фермерите. Решение, с което от бранша няма как да се съгласят.

“Ние не веднъж сме изразявали писмено становище до министъра на земеделието от необходимостта това подпомагане да продължи и през 2024 г. Причините са повече от ясни – високата инфлация, възникнала още в периода на Ковид кризата, допълнително засилена от икономическите последствия от войната в Украйна, доведе до значително увеличение на разходите за производството на плодове и зеленчуци”, пишат браншовите представители.

По техни данни разходите за производство на плодове и зеленчуци продължават да се увеличават ежегодно. Те нямат предвид само високите цени за продукти за растителна защита, торове, горива и материали. Наблюдава се голямо увеличение в разходите за труд и осигуровки, които растат със средно 15-20% годишно. Минималният осигурителен праг за земеделските производители също расте, като за 2024 г. увеличението е предвидено да бъде с 153 лв. – с 20% по-висок в сравнение с 2023 г.

“Отказвайки да осигурите 442 млн. лв. заради войната в Украйна, оставяте производителите на плодове и зеленчуци да разчитат единствено на обвързаната подкрепа. Проблемът е, че нивото на обвързаното подпомагане през 2024-2027 г. ще бъде сходно на това от предния програмен период, а разходите са се увеличили с 80%”, изчисляват от сектора.

По отношение на Наредба № Н-5 от 29.09.2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България, от бранша считат, че плодовете и зеленчуците нямат място в списъка с включените стоки. 

“Инициативите в посока изсветляване на сектора трябва да са стъпили на сериозни анализи и данни къде е „фискалният риск“ при движението на плодове и зеленчуци в страната. Ако има такъв, да се вземат целенасочени мерки и решения там, където има необходимост. Задълженията, които ни вменява тази наредба, са една допълнителна огромна административна тежест”, подчертават производителите.

Предвид недостига на кадри за бизнеса, назначаването на допълнително административен персонал ще доведе и до увеличаване на себестойността на продукцията на земеделските стопани. Те ще трябва да покрият този допълнителен разход чрез увеличение на цената на произведените плодове и зеленчуци, което, от своя страна, ще ги направи още по-неконкурентоспособни.

Писмото е подписано от Асоциация на овощарите в България, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Национална био асоциация и Национална асоциация за здравословно хранене за децата.