Българската аграрна камара настоява за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на 28.12.2023 г., за да бъде обсъдена липсата на държавна политика за подкрепа на земеделското производство. 

Българските земеделски производители са притеснени и изразяват разочарование от липсата на политическа воля и решителност да бъдат осигурени 442 000 000 лв. държавна помощ по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, в бюджета за 2024 г., гласуван на второ четене в пленарна зала на 49-ото Народно събрание на 20 декември 2023 г.

БАК настоява за среща, за да се намери решение на този финансов въпрос, който е от изключително значение, тъй като настоящата криза, породена от войната в  Украйна, продължава да създава рискове и да бъде източник за несигурност за българското земеделско производство в следващите месеци. 

БАК предлага по време на срещата да бъдат обсъдени инструменти за осигуряване на средствата и тяхното изплащане към земеделските стопани през април 2024 г. по отношение на производството, реализацията на селскостопанската продукция и засилване на ролята на аграрната камара и на капацитета на държавната администрация. 

БАК настоява да бъдат обсъдени и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за арендата; Закона за пенсионното осигуряване, касаещи категорията труд в животновъдството; както и приемане на Закон за засилване позицията на българските земеделски производители във веригата на доставки на храни при реализация на българското производство в страната, както и при международната търговия с българска земеделска продукция и др.

При неизпълнение на поставените искания за политики за подкрепа на агросектора с реални действия, БАК е в готовност за провеждането на активни безсрочни протестни действия, считано от началото на 2024 г.