До Агри.БГ постъпи сигнал от земеделски производител, отглеждащ овошки, който алармира, че през тази година за първи път се изисква при кандидатстването и пререгистрация за 2022 – 2023 г. на зеления картон като земеделски производители или стопаните да имат очертани земи по ИСАК

Индикативен график 2023 за субсидиите за Кампания 2022 е публикуван от ДФЗ

Анкетната карта (зеления картон) на повечето земеделски стопани в момента е в срок, тъй като задължението за пререгистрация е до 15 май. Дотогава стопаните са законни земеделски производители и не са загубили правата си като такива. Срокът за очертаването също е 15 май. 

„Винаги досега, когато сме подавали заявленията за пръсканията, не са ни искали пререгистрации за настоящата година. Сега обаче в нашата поземлена комисия хората се редят на опашки за пререгистрация, за да не изпуснат срока до петък“, споделя той. 

При това положение нашият читател предлага да се удължи срокът и за приемане на заявленията за пръскане до 15 май, така че хората да не бъдат притискани от времето за изпълнение на изисквания с по-ранна дата. Неговите притеснения също така са, че служителите в общинските служби не могат да смогват и има голяма вероятност много от производителите да изпуснат срока.

От местната служба „Земеделие“ пък споделили, че се налага да продължават да работят от вкъщи по документите, за да не оставят стопаните без помощта, която макар и малка е ценна в тези трудни времена. 

Иначе, до 17 март може да се подават документи за подпомагане по схемата за зимните пръскания. От Държавен фонд „Земеделие“ припомниха, че помощта се предоставя на два етапа, като в момента се приемат документи за закупуване на продукти за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. 

Стопаните получават до 324 лв. на хектар с ДДС за закупени продукти за борба с вредителите. 8 млн. лева е бюджетът на държавната помощ.