С финансирането на Плановете за възстановяване и устойчивост Европейската комисия си поставя за цел да се осигури продоволствената сигурност (плодове, зеленчуци, месо и мляко) на населението в Общността. 

Искане: Да има извънреден прием за подпомагане на производителите с пропаднали площи

В последното изменение на българския план обаче се смъкват 5 точки от тези сектори и се увеличава с 5 точки финансовата тежест, така че малките производители остават без достъп до тези средства.

За това алармира Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския съюз на овощарите пред Агри.БГ след първото заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.  

Според производителите на плодове критериите и методиката за оценка на предложенията за изпълнение на инвестициите са променени по начин, от който ще се възползват предимно големите земеделски производители, стопанисващи хиляди декари земя. 

Критериите, са преправени така че да унищожат младите и по-малки земеделски производители за сметка на дружествата с десетки милиони оборот и печалба, смятат овощарите. 

Намаляват се точките на приоритетните сектори от 20 на 15 за земеделски производители отглеждащи животни, плодове и зеленчуци. Отнемането на предимство на родните производители в чувствителните сектори напълно противоречи с намерението да се увеличи производството на родни плодове, зеленчуци месо и мляко, за което усилено се говори след всеки консултативен съвет през миналата и тази седмица, убедени са от засегнатите сектори. 

Намалени са и точките са млади земеделци до 40 години и на жените-фермери от 5 на 3.

 

Освен това сериозно са орязани точките на проекти до 500 000 лева от 20 на 5. При това положение липсва стимул да се кандидатства с проекти с по-малък бюджет, силно се намалява и възможността повече земеделци да получат финансиране. Има и други уловки в насоките, които ще оставят по-малките стопани зад борда при финансирането по Плана за възстановяване. 

„Другият проблем за Плана за възстановяване и устойчивост със сегашното му изменение е, че идеята беше да бъде с чеклист, за да могат малките да си го попълнят сами, да бъде опростено кандидатстването и лесно проверуемо, а в сегашното предложение в проектонаредбата са заложени толкова много подводни камъни, че на практика това ще елиминира малките производители“, споделя още тревогите си Търпанова. Според нея не са оправдани очакванията на по-дребните земеделски стопани да могат да се оборудват. 

„Планът за възстановяване във вида, в който е предложен, не работи за продоволствената сигурност, а за стимулиране на зърнопроизводството за външния пазар“, каза още Търпанова. 

До 24 август всички заинтересовани страни могат да направят своите предложения за промени на публикуваните насоки за процедурата BG-RRP-6.004 - Инвестиции в технологична и екологична модернизация, които може да се видят на страницата на ИСУН - eumis2020.government.bg.