Съюз на Дунавските овощари и Добруджански овощарски съюз изпратиха свое становище до председателя на Комисията по бюджет и финанси, както и до министъра на финансите Асен Василев.

Производител: Няма сделки със зърно, новата реколта стои в стопанските дворове

В писмото си те припомнят на управляващите за трудната ситуация, в която се намират производителите от сектор “Плодове и зеленчуци” и молят за пълно и бързо подпомагане по временната мярка, която цели да компенсира фермерите за повишените разходи в сектор “Селско стопанство”.

“Разходите за производство на продукция, като горива, торове и препарати за растителна защита, се увеличиха между 50% и 3 пъти от началото на войната в Украйна. През сезон 2022/2023 ние сме купували суровините за производство на изключително високи цени. 
За сметка на това, продажните цени на нашите плодове са под постоянен натиск от Македония, Сърбия и Молдова. А нашите зеленчуци - под натиск от Турция”, обясняват двата съюза в писмото си.


Те са категорични, че към момента производителите от тези два сектора работят на загуба и средствата, които изкарат от продажба на произведените плодове, няма да са достатъчни да покрият разходите за производство.

Председателите на двата овощарски съюза припомня решение на Европейската комисия (ЕК), с което тя разреши на България да даде допълнителна държавна помощ за чувствителните сектори “Плодове и зеленчуци” за 2022 и 2023. 

“За 2022 г. производителите получиха пълния размер на помощта, с което се избегнаха много фалити. За жалост през 2023 г., от първия прием по държавната помощ към производителите на плодове достигнаха само 40% от ставките за 2022 г. Служебното правителство ни уверяваше, че ще има втори прием с остатъчния бюджет.

За съжаление цифрите, заложени в държавния бюджет показват, че за изплащане на пълната помощ по мярката недостигат 170 мил. лв.

За да предотвратим фалити в сектор “Плодове и зеленчуци” е жизнено важно тези средства да бъдат осигурени и да се предоставят на земеделските стопани по временната мярка до края на календарната година”, заключват от двата съюза.