Стратегическият план трябва да бъде променен. Това е всеобщото мнение. Промените предстоят - поне такива са нагласите. Фермерите обаче не са убедени. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

“Нужна е промяна на Стратегическия план, а нямаме никакво време. Нямаме дори наченки за идея да започнем да се събиране за дискусия на корекциите по Плана”, коментира за Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюз на Дунавските овощари (СДО).

Има няколко важни процедури, съпътстващи промените в Плана, които сякаш забравяме, добави Колев.

“На Европейската комисия (ЕК) са й нужни 3 месеца, за да одобри промените в Стратегическия план. И той трябва да бъде одобрен до края на годината, за да може да действа през 2024 г. Това означава, че до края на септември 2023 г. Стратегическият план трябва да бъде изпратен на ЕК за преразглеждане.

Не знам как ще се случи всичко това. Според мен Министерството на земеделието отново протаква нещата, за да може още една година да продължи прилагането на този Стратегически план и да се източат едни пари”, каза още Николай Колев.

Със сигурност промени трябва да бъдат направени, но кои са най-неотложните теми? На вас кое ви идва първо на ум? На нас - екосхемите.

“След приключване на Кампанията видяхме, че много производители не могат да кандидатстват по екосхемите по ред причини. Всички знаем, че са така направени, че няма как да отговориш на изискванията освен, ако не се откажеш да си гледаш градината.

Екосхемата за затревяванията е такъв пример. Отделно новата интервенция, която пуснаха за устойчиви сортове. 

В наредбата е вкарано условието по тази интервенция да не трябва да се пръска изобщо. Тоест ти поемаш ангажимент и в интервенцията има условие да не се пръска изобщо. Това е абсурдно.

Това, че сортът е устойчив на измръзване например, не значи че е устойчив на болести. Или ако е устойчив на болести, не значи, че е устойчив на неприятели. Това е поредната неработеща схема”, обясни Колев.

Друго нещо, което трябва да се промени, според него, са множеството различни срокове.

“Например част от документите трябва да се дадат при подаване на заявлението. А за другата част - има различни срокове. Например удостоверенията от агронома за младите градини трябва да се подадат до 3 седмици след очертаването. Дадени документи се подават до 30 юли. Много голяма бюрокращина. 

Накрая фермерите ще изпуснат някой срок и ще бъдат санкционирани. Искахме да улесним, а то стана в пъти по-трудно. Според мен основна промяна трябва да има именно при сроковете за подаване на документи - нека да бъде както преди - подаваш заявлението си и даваш всички необходими документи”, каза още председателят на СДО.

Третата основна промена, според Николай Колев, трябва да засяга ставките.

“Непропорционално разпределени средствата между секторите “Плодове и зеленчуци” и всички останали. Това трябва да се промени”, категоричен е той.

Иначе още в края на миналия месец (юни 2023 г.) Народното събрание постави срок на земеделското ведомство да подготви и представи промени в Стратегическия ни план. Срокът, който е даден е до септември 2023 г. 

Идеята е една и съща - да се постигане по-справедливо разпределение на директните плащания в полза на производствените площи, екосхемите, секторните интервенции, иновациите с цел подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, производството на български плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед.