Плащането по обвързаната подкрепа се бави умишлено. Това коментира за Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюз на Дунавските овощари (СДО).

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“Според мен Министерство на земеделието можеше спокойно да изплати парите още тази седмица, но те умишлено го бавят.

Имам вътрешна информация, че всичко е готово - ставките са изчислени, а заповедта е разписана; чака единствено подпис”, обяснява Колев.

По индикативен график плащанията по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци” плащанията ще бъдат наредени до 31 март. 

“Говорих с един от зам.-министрите и той обясни, че топката е в полето на Фонд “Земеделие”, като от тях чакат тепърва информация за площите. Според мен това е напълно невярно, тъй като окончателният слой е готов още от месец февруари”, добави той.

По думите му производителите са притиснати от високите цени на торове, препарати за растителна защита и имат нужда от субсидията още сега.

“Всички в момента са на ръба. Има колеги, които не могат да си поръчат препаратите за растителна защита. Торове още никой не си поръчва, отделно резитбите изостават. Хората нямат пари, с които да започнат сезона!”, заключи Николай Колев.

Именно навременното плащане по обвързаната подкрепа беше и едно от исканията на протестиращите фермери на главния път Търговище-Разград