22 март е Световният ден на водата. Цяла Европа и целия свят ще говорят за това, докато ние се чудим как да се справим с проблема в напояването.

Следете темата ТУК

Ние сме от малкото страни, които имат най-много водоизточници и в същото време най-малко вода без да я разхищаваме. Изчисленията показват, че на всеки 1000 кубика вода от Министерството на околната среда и водите до напояване стигат само 200 кубика. Това е една огромна загуба на този ценен ресурс. А той е основен консуматив за произвеждане на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Това изтъкнаха фермери, протестиращи днес - 21 март, на пътя Търговище-Разград.

Тяхното основно недоволство е свързано с огромната промяна в цените на водата за поливане за сезон 2023, като те са с 300% по-високи.

ГЛЕДАЙТЕ ЛАЙФ ОТ ПРОТЕСТА 

“Ние осигуряваме целогодишна работа. Ще платим тази вода, но догодина въобще няма да можем да наемем работници, ако ще трябва да работим при тези цени на водата”, коментира Димитричка Търпанова - зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

“Не можем да повярваме, че “Напоителни системи” ЕАД, имайки борд на директорите и надзорен съвет от 7 човека, заедно с цялото Министерство на земеделието като надзорник, позволиха да се случва такова безобразие. 

Смятаме, че този проблем ще бъде решен най-късно до края на тази седмица. Ако не - даваме заявка за нови протести още следващия вторник, 28 март, но в София”, каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

От своя страна Живка Гроздева - председател на Асоциацията на овощарите в България обяви, че тази година няма да стартира прием по държавната помощ за инвестиции в първична земеделска продукция, на която много фермери разчитаха досега. 

“Не получихме и увеличение по ставките за зимните пръскания. Те останаха такива, каквито бяха през есента, въпреки увеличението на препаратите за растителна защита е средно с 30%”, добави тя.

Фермерите коментираха и забавеното плащане по обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци.

“Всички знаят, че парите ни трябват рано на пролет, затова и сме разговаряли с Министерство на земеделието възможно най-скоро да бъде изплатена тази помощ. Това плащане гарантира стартът на новата година.

Вече сме 21 март. Нямаме плащане по обвързано подпомагане. Овошките вече цъфтят. При малините разходите за торене и резитби са направени. А ние нямаме яснота кога ще бъдат изплатени субсидиите.

По индикативен график парите трябва да са изплатени до края на март. 

Преди време получихме уверение от Министерството, че на 20 март субсидията ще бъде изплатена. Това не се случи. Вече сме притеснени дали въобще до 30 март ще си получим плащанията, тъй като липсва всякаква комуникация с нас”, добави Търпанова.

Божидар Петков отправи три въпроса към ресорното ведомство, на които всички протестиращи очакват отговор:

- Коя европейска директива забравяне на България да подпомага оранжерийното производство, да се развива с най-модерните технологии?
- Коя европейска директива забранява на България да поддържа своето най-прогресивно поливно земеделие?
- Коя европейска директива позволява на държавно предприятие да прави 300% надценка, която ще изяде субсидиите на фермерите?

Фермерите припомниха, че ако не получат отговор на своите въпроси и проблема с водата не бъде решен, излизат на протест отново на 28 март в София.

Вижте повече във видеото.