Производството на висококачествена овча вълна е едно от традиционните направления в австралийското селско стопанство, но натискът от пазара за по-голямо производство на овче месо накара много фермери да намалят стадата си от вълнодайни породи.
 
 
Ако не беше това решение, световната конюнктура сега можеше да позлати стопаните, пише agroxxi.ru. Търсенето на овча вълна на международния пазар се увеличи до такава степен, че австралийските производители не са в състояние да осигурят достатъчни количества, за да покрият заявките за доставка. Главният купувач на овча вълна е Китай.
 
Ситуацията се усложнява от дефицита на квалифицирани и опитни стригачи на овце. „Някога можеше да отидете в местната кръчма, да се договорите с момчетата стригачи и те веднага да свършат работата. Но тези времена отминаха“, разказва Алън Рей, производител на вълна от Бунган. Трудно е да се намерят желаещи да стрижат овце цял ден в жегата и задуха под навес.
 
 
Австралия осигурява около 90% от тънкорунната овча вълна на световния пазар. Миналата седмица цената на суровината с високо качество достигна 18.30 долара/кг. Тази стойност е три пъти по-висока, отколкото през 90-те години на ХХ век, когато свръхпредлагането на пазара принуди фермерите да изпратят в кланиците своите овце от вълнодайни породи. По това време правителството на Австралия даже отпускаше по 2 долара премия за всяка такава овца.
 
Сега китайските производители на дрехи са готови да плащат тройно за овчата вълна. Затова някои австралийски животновъди посегнаха на запасите си. За разлика от повечето видове селскостопанска продукция, овчата вълна може да запази своите качества години наред при условие, че се съхранява правилно.
 
 
В складовете на австралийските овцевъди може да се намери вълна отпреди 14 години, която ни най-малко не е загубила своите ценни характеристики – тя е все така мека.
 
Такива хранилища австралийските овцевъди създават като свой собствен пенсионен фонд, тъй като хубавата вълна винаги се цени. Но сега те са готови да продадат част от запасите си – твърде примамливи са офертите на китайските купувачи.
 
Разбира се, фермерите биха искали да произведат повече овче вълна, но няма начин стадата да се възстановят толкова бързо. Анализатори прогнозират, че през следващите 12 месеца обемът на това производство в Австралия ще се увеличи с едва 1.4%, въпреки рекордните изкупни цени.
 
Сериозните конкуренти на овцевъдите от Австралия на международния пазар не са така много – това са само колегите им от Южна Африка и Аржентина.