Провеждат се множество дискусии относно сушата, наводненията, природните бедствия и това ще става все по-често. Сблъскваме се с все по-висока инфлация, изправени сме пред все по-високи изисквания. Това каза пълномощният министър в постоянното представителство на България в Брюксел - Снежана Благоева, по време на презентация в рамките на ХI семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Четете още: Корекция: 22 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост на България са променени или премахнати изцяло

Един от основните актове, които ще засегнат земеделците в Европа, е новият регламент за устойчива употреба на пестициди. В сряда Европейският парламент го отхвърли.

"Това не означава, че самата процедура е спряна, но целият Европейски съюз е поставен пред нова ситуация и се опитва процедурно да я реши. Това е много интересен знак”, каза Благоева. 

По думите й сложната глобална политическа ситуация и обявяването на готовността за разширяването на ЕС и преговорите за присъединяване на Украйна към него със сигурност ще се отрази сериозно на общността. 

По думите на Благоева в страните членки вървят дискусии и прилагането на различните мерки и схеми в ОСП е определено като предизвикателство. 

“Има екосхеми, които се приемат добре от земеделските производители в държавите членки, но има и такива, които не се приемат добре, като тези за непроизводствените площи”, каза Благоева. 

Очаква се през декември да бъде представен първият доклад за това, колко от целите на ОСП са постигнати в старите планове на държавите членки. Това е първият доклад на ЕК, който ще бъде поставен в основата на дискусиите за бъдещите политики, добави тя.