Вярно е, че февруари е по-кратък месец, но и нашият списък с важните срокове за фермерите също се получи по-къс от обикновено. Направихме справка как е било година по-рано. Тогава вече се знаеха датите за заявяване на помощ за зимни пръскания, корекции за газьола, хуманно отношение за птици и свине. Имаше и de minimis за животновъди, кредити за семена и торове, обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Затова имаме ангажимента своевременно да допълваме, когато има още новини от ДФЗ и Министерството на земеделието, а до тогава отбележете си онези дати и срокове, за които вече има информация.

Мярка 10

 

След 20 февруари ще започнат плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“, сочи индикативният график на ДФЗ. Бенефициентите може да очакват финансово подпомагане в двете направления „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ и „Традиционни практики за сезонна паша – пасторализъм“. Останалите плащания са предвидени за месец април.

De minimis за тютюнопроизводителите

 

До 28 февруари ДФЗ трябва да изплати държавна помощ по de minimis на активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в регистъра през 2021 г. Бюджетът по схемата е 3 млн. лв., а определената ставка - 120 лв./дка.

Подмярка 6.1 за млади стопани

 

До 28 февруари тече приемът по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Общият бюджет е близо 25 млн. лв., като около 50 000 лв. е помощта, определена за подпомагане на един млад фермер. 

Подмярка 6.3 за малки стопанства

 

До 2 март се приемат проектни предложения по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки земеделски стопанства“. Безвъзмездната финансова помощ е близо 40 млн. лв., а максималният размер за един кандидат е до 30 хил. лв.

Подмярка 4.2 за преработка

 

До 25 февруари продължава приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. След като бе временно спрян по настояване на ЕК за прецизиране на текстовете и условията, той бе повторно отворен на 15 октомври. Общият бюджет от 387 млн. лв. се запазва.

Пререгистрация 

 

Фермерите подават документи за пререгистрация съгласно изискванията на Наредба № 3. Крайният срок съвпада с последната дата за подаване на заявления за подпомагане по директните плащания, която за Кампания 2021 беше 11 юни 2021 г. Регистрираните земеделски стопани трябва да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри.