Земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката, паднала на 31 май, затвориха в знак на протест пътя Пловдив–Хасково. Селскостопански машини спряха движението при отбивката за село Чешнегирово, информира БТА. 

Погромът от градушката в Садовско - ГАЛЕРИЯ

На срещата, която се състоя в сряда в Садово, между представители на Министерството на земеделието и земеделски производители, не получихме яснота кога и с колко ще бъдат подпомогнати хората, каза кметът на община Садово Димитър Здравков. По думите му, стопаните настояват за яснота и бързи реакции.

Служители на министерството са на място, за да се попълнят заявленията и да можем по най-бързия начин да изплатим обезщетенията за тази градушка. Това каза по време на заседанието на комисията по земеделие в Народното събрание министърът на земеделието Иван Иванов. 

Всяка година се повтаря едно и също, механизмът за обезщетенията не работи и производителите все още не са получили компенсации от миналата година, каза Здравков. 

Реално приемът по de minimis за стопаните с частично пропаднали площи oт градушката през 2021 г. в Пловдивско беше отворен на 18 май и се очаква плащането - поне според информацията на ДФЗ, да стане до 17 юни

В края на декември пък 85 стопани с напълно пропаднали площи от градушката през август миналата година си разделиха 1 972 792,79 лв., показва справка. 

Според протестиращите трябва да се реши проблемът с прелитащите самолети и държавата да вземе решение при метеорологични условия с градушки приоритет да е обстрелването с противоградни ракети.

Във вторник градушка с размери на череша унищожи голяма част от насажденията в Садово и село Чешнегирово. Валежът е започнал към 16:30 ч. и е бил интензивен. Продължил е около 20 минути. Противоградни ракети в този момент не са били изстрелвани заради прелитащи самолети.
Пострадалите насаждения са предимно зеленчуци, слънчоглед, царевица, както разказа и пред Агри.БГ ас. д-р Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово.