Нараства интересът към добруджанския фасул. Успоредно с това нарастват и апетитите на крадците към бобовото растение. 

Половин тон фасул са задигнали неизвестни извършители от складова база на Добруджанския земеделски институт, намираща се в село Петлешково. Сигналът за взлома е подаден на 28 ноември около 11 часа, съобщават от полицията. Оттам уточняват, че по случая е образувано досъдебно производство.  

Най-малко 2500-3000 лв. е стойността на отмъкнатия фасул. В момента цената на българския боб върви от 4-5 до 6-7 лв./кг, като по-популярните сортове стигат до 18-20 лв./кг. Средните добиви през лятото в Добричка област надскочиха 200 кг/дка, съобщават от Института. Най-популярен се оказва сорт „Еликсир“ за двуфазно прибиране. Интерес има и към сортовете от новата селекция, които са пригодени към директна жътва.

Очаква се откраднатото количество боб да бъде продадено в следващите месеци или задържано за сеитбата през април. Основното разходно перо при отглеждането на бобовата култура е посевният материал, посочват селекционерите. Цената на семената в Добруджанския земеделски институт е 6-7 лв., а за един декар са необходими до 15 кг фасул.