Фактът, че Добричка област е на челно място по размер на рентите, е нож с две остриета и води до негативни последствия. Оказва се, че големите суми стават причина за активирането на телефонните измами, при които се спекулира с доверието на възрастните хора.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Последният случай е от преди дни -  87-годишна жена е дала на измамниците близо 35 000 лв. По данни на полицията от юни до 23 ноември са регистрирани 12 "ало" измами. 

Изплащането на ренти за 3 600 000 дка обработваема земя при суми от 100 до 150 лв. за декар генерира сериозен финансов ресурс в жителите на региона.

Голяма част от парите се превеждат по банков път, но в малките населени места възрастните хора предпочитат личното получаване на рентите. 

Зачестилите телефонни измами в Добричка област са обсъдени на работно съвещание на Окръжна прокуратура – Добрич, с участието на представители на Министерство на вътрешните работи в областта, представители държавната и местната власт. 

„Предвид факта, че област Добрич е селскостопански район, голяма част от хората са собственици на обработваеми земи, за които получават рента, а това предполага, че възрастните хора държат много пари в домовете си, което от своя страна е предпоставка за измамите“, посочват от прокуратурата.

На срещата са набелязани редица мерки. Изразена е готовност за съвместни действия по всички възможни линии. Като задължителен елемент от превенцията е посочен личният контакт с хората – срещи с възрастните, разговори с тях и близките им, усановяване на доверие, за да се избегне лесното им въвличане в измамните схеми.