В момента светът е разтревожен от масовото измиране на пчелите, провокирано от вароатозата. Кърлежът, който разпространява смъртоносния вирус, поразява имунната система на насекомите и наполовина съкращава продължителността на живота им. Най-лошото е, че вирусът се предава чрез прашеца на здравите пчели. До този момент пчеларите не можеха да се борят ефективно с вируса. Наскоро учени предложиха начин за справяне – чрез екстракт от гъби, пише wired.com.

Ще има ли пари за опрашването в новата ОСП?


За създаването на екстракта са използвани гъби от рода Фомес (Fomes) и Ганодерма (Ganoderma). Последният традиционно расте по дърветата и има форма на полукръг. Отдавна е признат в народната медицина, а в Азия се продава широко в магазините за народни лечебни средства.

И двете гъби се отнасят към групата на пърхотките – екстрактите от тях имат потенциални антивирусни свойства срещу опасни вируси като свински грип, едра шарка и др.

Исках да разбера дали тези екстракти имат аналогично антивирусно действие при пчелите, казва ръководителят на изследването – микробиологът Пол Стаметс.

Заедно с един от водещите световни експерти в областта на пчеларството, деканът на факултета по ентомология към университета във Вашингтон Уолтър Шепард, Стамет в продължение на няколко години храни пчели с подсладена вода с мицел от различни видове гъби, за да изясни какъв е ефектът при заразените пчели.

И лабораторните опити, и полевите изследвания показват, че пчелите, които са хранени с мицел, се чувствали по-добре, сравнени с други, хранени с подсладена вода.

Лабораторните опити показват още понижаване на концентрацията на вируса в организма на заразените пчели 70 пъти при хранене с екстракт от гъби Ганодерма и 44 пъти с гъби Фомес.

Този метод е по-ефективен, отколкото познатите досега. Пол Стаметс вече е патентовал своите екстракти. Това, което не се знае към момента, е дали екстрактите ще се превърнат в изцеление за пчелите в дългосрочен период.

Полевите изследвания са продължили едва 2 месеца и то през лятото, а най-тежкият период за пчелите е зимата.

Не е ясен механизмът на действие на екстрактите – укрепва имунната система срещу кърлежите, които пренасят вируса, или влияе непосредствено върху вируса?