Германски учени от университета Хохенхайм изследват причините за двугодишния цикъл на колебания при реколтата, характерни за ред плодови култури. Става дума за редуването на години с богата реколта и такива с по-слаба, съобщава freshplaza.com.

Ябълките поскъпнаха с 9,5%

За да внасят баланс при наличието на колебания, овощарите често използват механични и химични методи, но в много случаи те имат ограничен ефект.

Поради това учените решават да приложат няколко подхода с цел изясняване на причините за двугодишните колебания при реколтата. Една от теориите гласи, че по време на узряване плодовете отделят хормони, които потискат цъфтежа през следващата година.



Учените от университета Хохенгайм иска да проверят теорията си при редкия сорт ябълки Spencer's Seedless. Те формират плодове без семки. Поради отсъствието на венчелистчета, те не се опрашват.

След това учените искат да сравнят плододаването на две ябълкови дървета от един и същи сорт – като едно от тях ще бъде изкуствено опрашено, за да се получат плодове със семки.

Друг метод се базира на конкуренцията в пределите на едно дърво. Съществува предположение, че процесът на растеж и процесът на цъфтеж се конкурират помежду си за използването на хранителни вещества.