На база на проведените проучвания, събраната информация и направения анализ в рамките на дейностите, изълнявани в рамките на инициативата „Заедно за българското село!“, фондация Смарт Агростарт ще формулира и разпространени сред отговорните институции минимум 10 препоръки за подобряване на националното законодателство в сектор "Земеделие и развитие на селските райони" в контекста на новите стратегически и нормативни документи, касаещи новия програмен период след 2023 г.

Основната им цел е подпомагане своевременното формулиране или преформулиране на целевите политики и механизми, насочени към аграрния сектор – нещо, особено актуално във времена на промени в Стратегическия план и необходимостта от формулиране на ново законодателство във връзка с прилагането му.

Резултатите от проведените проучвания ще бъдат използвани и за детайлни препоръки насочени и към разработване, подобряване или актуализиране на националното законодателство в сектора. По този начин ще се постигне подобряване нивото на участие на заинтересованите страни при разработването на стратегическите документи, които ще определят политиката за развитие на сектора в следващите години, както и на съпътстващата тяхното прилагане документация. Участието на професионално ориентирани респонденти в предвидените в рамките на дейността проучвания, ще позволи и формулирането на препоръки, базирани на качествена информация от субекти, ангажирани пряко със сектора. 

В рамките на проекта „Заедно за българското село!“ фондация Смарт Агростарт цели да подпомогне откритото и отговорно управление в партньорство с гражданите и бизнеса, тъй като именно мненията на преките заинтересовани страни и техните позиции по актуални за сектора въпроси, ще стоят в основата на отправените препоръки.

Целевата група на дейността са широката общественост, която ще бъде запозната с изготвените препоръки и ще има пряка полза от адаптирането им в законодателството; НПО, техните членове, представители и служители, чиито нужди, проблеми, мнения и позиции ще бъдат отразени в препоръките; бизнеса, чието мнение също ще залегне в изготвените предложения; структурите на държавната администрация, органи на държавната власт и общини, които ще участват във формулирането, преформулирането и прилагането на нормативните документи, които касаят препоръките.

Фондация Смарт Агростарт изпълнява проект №BG05SFOP001-2.025-0099 с наименование „Заедно за българското село: Преодоляване на предизвикателствата, свързани с необходимостта от своевременно подобряване на националното законодателство в сферата на земеделието и развитието на селските райони чрез правилно адаптиране на нормативната база за прилагане на политиките в сектора.“ Финансиран от Европейския социален фонд и изпълняван по Оперативна програма „Добро управление“.

Повече за кампанията може да научите на следния линк: https://smartagro.bg/project/zaedno-za-balgarskoto-selo-2023/