В края на септември земеделският министър Кирил Вътев е уведомил министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски за подписания меморандум между българското правителство и протестиращите земеделски стопани. До посочената дата преди това беше постигнато съгласие след тежки преговори в Министерски съвет. 

Четете още: Кирил Вътев: De minimis тази година ще е само за най-малките

 

В резултат на този разговор украинският министър се е ангажирал до 30 ноември Киев да забрани износът за нашата страна на слънчоглед, рапица, пшеница и царевица, а след това, ако България поиска, четирите култури подлежат на лицензионни режими.

Това става ясно от отговор на премиера Николай Денков  на депутатско питане за мерките, които правителството е предприело за ограничаване на вноса на стоки и услути от Украйна. За договорката с Украйна нямало възражения от страна на Европейската комисия, пише още министър-председателят и напомня, че България като държава-членка на Европейския съюз е задължена да прилага законодателството му. 

Страната ни е обвързана със споразуменията, сключени с Украйна на ниво Европейски съюз и не може да има различни позиции по отношение на митническия съюз, общата търговска политика и сключването на международни споразумения. 

Съгласно Плана за действие на Европейската комисия, който предвижда предотвратяване на изкривяването на пазара на селскостопански продукти в съседни държави членки, се предвижда създаването на механизъм за издаване на лицензи за износ на определени продукти, които ще бъдат одобрявани в украинските министерства на икономиката и на аграрната политика и храните. 

Освен четирите земеделски стоки - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, обект на наблюдение и ежеседмичен обмен са данни за вноса на рафинирано и нерафинирано слънчогледово масло, сухо мляко, пчелен мед, замразени малини и захар. 

 

Тези продукти са включени за наблюдение по молба на България е ще се проследяват за създаване на дисбаланс на пазара. Продуктите от Украйна, които надвишават 10% от общия внос на същия продукт в страната, ще бъдат добавени към продуктите, които са обект на лицензионен режим от страна на правителството в Киев.

От отговора става ясно още, че засега няма информация за наложени специални правила или забрани за реекспорта на слънчоглед от Украйна до края на октомври и в последствие. Тъй като стоките между страните в Общността преминават без мито, за тях не се извършват митнически формалности. Тази информация не е особено обнадеждаваща за земеделските производители, които се надяват вносът да бъде реално ограничен и да няма опасност да бъдем заляти от чувствителните стоки чрез реекспорт между страните в ЕС. 

Независимо от това, ежеседмичният обмен на данни между България и Украйна ще следи и за евентуален реекспорт. Освен това украинското министерство на икономиката ще събира данни като адреси, дестинации, банкови сметки, цени, обем, тип продукт и източник на продукта. В случай, че дадена стока няма лиценз, Киев няма да разрешава износа й, става ясно още от отговора на акад. Денков.