България отбелязва подем в биоземеделието през последните години и все повече европейски държави търсят българска биопродукция. Това каза Антон Величков, директор на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в агроминистерството по време на семинар, организиран от Българската асоциация „Биопродукти“, цитиран от investor.bg. 

Биопроизводители настояват за промяна в правилата за сертифициране

По думите му по данни от 2015 г. по света биопродукти се отглеждат на площ от 55,9 млн. ха, като най-много са те в Океания – 22,8 млн. ха, Европа – 12,7 млн. ха, следват Латинска Америка, Северна Америка и Африка. 

Допълнително по света има необработваеми площи в екологично чисти райони, които са сертифицирани за събиране на диворастящи билки, плодове и гъби - 39,7 млн. ха към 2015 г.  
В Европа предназначените за биопроизводство 12,7 млн. ха са 2,5% от нивите. През 2015 г. тези площи са се увеличили с над 8%, а биологичните производители са близо 350 000.
 
В ЕС 12,5 млн. ха са предназначени за биологично производство заедно с площите в преходен период (преди да бъдат сертифицирани) или това са 6,2% от използваната земеделска земя. През 2015 г. в ЕС е отбелязан ръст от 7,8% на земята за биоземеделие, а производителите са близо 270 000.
 
През 2016 г. 3,5% от използваемата земеделска земя в България е в система на контрол. Производителите са 7 262 или седем пъти повече спрямо 2011 г.
През годините се разнообразяват отглежданите култури, стопаните гледат включително броколи и артишок заради европейския пазар.
Докато до 2014 г. площите с биопродукция растат по-плавно, през 2015 и 2016 г. се вижда по-рязко увеличаване, коментира Антон Величков.
 
 
По думите му се увеличават и биологично отглежданите животни.
От своя страна председателят на Българската асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова заяви, че общо 90 - 95% от биопродукцията се изнася.
 
Антон Величков съобщи, че агроминистерството ще засили контрола върху фирмите, които издават на стопаните сертификати за биоземеделие и след това ги контролират. Според него трябва да се гарантира, че компаниите осъществяват ефективен контрол.
„Не е нормално да има биопчелари до най-големите зърнопроизводители, които пръскат със самолети“, коментира  Албена Симеонова.
 
Албена Симеонова напомни, както Фермер.БГ писа, че асоциацията ще разработи собствен стандарт, чийто знак да гарантира, че фермерската продукция действително е произведена при спазване на правилата за биоземеделие.