Една от големите цели, които сме си поставили, е премахване на субсидиевъдите. Ще миа комплекси проверки още от първите дни на новата година. 

Това каза министърът на земеделието Кирил Вътев по повод борбата срещу виртуалните животни и субсидиевъдите в сектора на селското стопанство. 

“Направихме една проверка, няма да кажа къде, но в една община 216 животни ги няма! Прехвърлят се ушни марки, прехвърлят се животни от ферма във ферма”, каза министърът. И добави: “Провеждаме открита битка със субсидеивъдите”. 

Вижте още: Виртуалните животни - мисията невъзможна?

Наскоро Вътев каза, "субсидиевъдите са много нагли" и най-кресливи на протестите. 

"Най-работливите, трудолюбивите, златни български производители трябва да получават всичко, но за съжаление другите от години имат политически протекции", коментира тогава министърът на земеделието.

Той припомни, че преди две години проверки по фермите са извадили на показ подобни фиктивно заявени животни и е имало сериозни санкции за нарушителите. Въпреки това измамите продължават. Затова от догодина затягат контрола.

"Защото те вземат едни пари, които трябва да отидат при реално работещите фермери. И те реално крадат от своите колеги, които наистина работят сериозно, създават продукт и са на пазара. Субсидиевъдите трябва да бъдат спрени, за да има повече пари за работещите. Или с други думи казано - "Който не работи - не трябва да яде", каза още земеделският министър Кирил Вътев.

Предстоящите проверки ще включват не само колко животни се отглеждат в дадена ферма, но ще са насочени и към други прилагани досега измамни практики, като размяна на ушни марки на животни между фермери от различни села.