Който не произвежда, да не се оплаква. Пазарът е един за всички. На него има изключително успешни български фермери и земеделски производители, които могат да се измерват със световни модели и с най-добрите европейски образци. Така министърът на земеделието коментира пред телевизия Евроком ситуацията в българското селско стопанство. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

"Аз съм категорично против субсидиевъдите. Говоря го от години, това са хора, които стоят в селското стопанство заради субсидиите. Ще си дам душата за тези, които работят в земеделието, за да извадят продукт на пазара и печелят доверието на потребителите", каза още Кирил Вътев. Според него те ограбват работещите земеделски производители. 

"Субсидиевъдите са и много нагли, те са и най-кресливите. Най-работливите, трудолюбивите, златни български производители трябва да получават всичко, което им се полага, а да не го делят с тези, които имитират земеделие", сподели още аграрния министър. 

За тази година субсидиите на българските земеделски производители ще надхвърлят 3 млрд. лева. 

Вътев заяви, че няма протест, който да не е политически. "Дори и да възникне спонтанно, той се похлупва политически. Първият протест, който настояваше да не отпада забраната за внос на украински слънчоглед, погледнато от пазарна гледна точка, беше основателен", смята той.

Последните два протеста на животновъдите може би "са напомпани с повече политически заряд", допуска министърът. "С подобни протести нищо не се постига. Те претендират да се нарушат европейски регламенти. Таванът е до 250 000 евро, тъй като у нас се плаща на площ и брой животни, най-големите са постигнали това още през 2022 г. Ако платим над тавана, както иска протестът, след това получателите ще трябва да върнат парите, а България да върне на ЕС изплатените средства в троен размер", каза Кирил Вътев.

Според него има информационни системи в министерството на земеделието, които са “спънати“. Вътев обеща масирани проверки през Българската агенция за безопасност на храните и Държавен фонд "Земеделие".

"Направи ми впечатление, че пет години по ред на едни и същи хора са им пропаднали площите поради измръзване и искат обезщетение за пропуснати ползи. Ние ще се борим с фалша максимално. Ще въведем правилото – за пет години назад, най-високия приход и най-ниският се отстраняват. От трите други години правим средно аритметично и това е реално пропуснатият доход, за който ще бъде обезщетението", обясни министърът.