Оранта е основната обработка на почвата, като с нея се повишава плодородието. Чрез изораване се подобрява структурата на почвата, като същевременно е и най-мощното средство за премахване на нежеланата растителност и плевелите.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

По време на оран се получава едновременно обръщане, разрохкване и частично размесване на горния пласт на почвата, заорават се разположените на повърхността плевелни семена, както и растителните остатъци от жътвата. С оранта се подобряват физичните, въздушните и водните свойства на почвата.

Не всички земеделци обаче разполагат с необходимата техника за този тип обработка, затова те се допитват до свои колеги и използват чужди услуги.

Как се движат цените тази година, пита земеделски стопанин в група в социалните мрежи.

Оказва се, че услугата може да бъде намерена в доста различни ценови диапазони, като в по-голямата си част зависи от типа почва, декарите, местоположението и дълбочината. Въпреки многото условности обаче земеделците масово дават цени в диапазона от 10 до 30 лв./дка.

Разбира се, намират се и фермери, които предлагат услугата за далеч по-висока цена - между 50 и 60 лв./дка, като се обосновават с високата инфлация и скъпото гориво.