За една година 1200 семейства са се включили в кампанията „Осинови кошер”, съобщава пред Радио Варна Сергей Петров – инициатор на инициативата, инженер по професия и пчелар по призвание.

Настояване: Всички пчелни семейства да получават средствата

За 12 месеца са се присъединили над 20 пчелари, а с „осиновения кошер” всяко от тези 1200 семейства вече има по още около 60 000 нови членове. 

"Има негативна тенденция на изчезване на българския пчелар. Всички чуваме за изчезването на пчелите изобщо, но един от големите проблеми е, че е неефективно да се занимаваш с пчеларство в днешно време. Бизнесът не върви. Нашата цел е да промотираме този страхотен български занаят, който всъщност е в основата на аграрната икономика, заявява Петров.

По думите му българският мед е един от най-хубавите в света. „Трябва да пазим българското пчеларство, защото, ако не го правим, скоро ще усетим проблем и в аграрната икономика, тъй като пчелите са не просто създатели на мед, а и опрашители“, категоричен е пчеларят.

Според Петров нормалната изкупна цена на меда би била поне 6 лв./кг. "Когато имаше такава цена, подемът в сектора беше на лице – имаше прираст в броя на пчеларите", припомня той и добавя:

Когато цената се претопи до 3 лв./кг, много хора се отказаха.

Според инициатора на кампанията е крайно необходимо да се търсят нови начини за продажба на продукцията. Той изрази доволството си от интереса към инициативата и това, че по този начин, съхранявайки пчелите, повече хора могат да произвеждат и да се наслаждават на качествен български мед