С 6 млн. лв. ще бъде дофинансиарана Изпълнителната агенция за борба с градушките. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на блиц-контрол на заседание на парламентарната земеделска комисия.

Пороите и градушките продължават да правят бели


Във връзка с падналите градушки, които унищожиха голяма част от продукцията на земеделските стопани, Танева припомни, че агроминистерството е увеличило в последните седмици защитаваните площи с близо над 1 млн. дка.

Осигуреността на Изпълнителната агенция за борба с градушките за разлика от предходни години е добра. Предстои дофинансиране с 6 млн. лв. утре ( 5 юни – бел. ред) на заседание на министерския съвет“, заяви Танева, цитирана от Фокус.

Тя посочи, че до есента ще бъде доизградено и оборудване за самолетен способ в част от Северна България. „Намеренията ми са да продължим дебата за националното покритие от градушки, защото то може да продължи само при споделено финансиране със земеделските стопани. Предстои разговори по отношение на това и със застрахователите“, уточни Танева.

Земеделският министър обясни, че вследствие на градушките над 90 000 дка са били унищожени на 100%, като от тях около 600 дка са в защитавани територии, останалите са в такива, които нямат подобна защита.