Валя много градушка. Каквото се засято – зеленчукови насаждения, есенници, тютюн, не е останало нищо. Просто побеля всичко, разказва кметът на село Черноочене за БНР.

Изстреляха 780 ракети над Южна България

То е едно от най-пострадалите в района на Кърджали след градушката и проливния дъжд в събота вечер. Очевидци разказват, че ледените парчета не били големи, но валежът е продължил дълго. За щети са съобщили и стопани на селата Житница, Дядовско, Минзухар и Черна нива.

Кметът на Черноочене: „Пораженията са големи. Реколтата на места е унищожена на 100%.“

В събота дъжд с градушка е ударил и Хасково. За по-малко от 40 минути над града са се излели 62 л на квадратен метър, което е два пъти над нормата за един месец. Ледените парчета са били с размер на грахово зърно, съобщават от метеорологичната станция в района. 

Проливният дъжд през уикенда не подмина и общините Елена, Ловешко и Старозагорско. В казанлъшкото село Средногорово местната река Гюрля излезе от коритото си два пъти за едно денонощие. По информация на областния управител Гергана Микова има наводнени дворове, но не са пострадали животни и хора.

Небето се изсипа и над Пловдив на два пъти. Дъждът в петък се изчислява на близо 80 л на квадратен метър. Да дни по-късно последваха нови валежи, които наводниха улици и сгради. 

В неделя опустошителни бури с градушки удариха и района на София, Велико Търново и Плевен. Зрители на bTV сигнализират за наводнени земеделски градини в плевенското село Рибен. Леден дъжд с размерите на лешник падна и в монтанското село Горна Вереница, където стихията унищожи продукцията на хората.

Валежите продължават и днес, главно в Западна и Централна България. Обявен е жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в 9 области на страната. Ще има и градушки, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Прогнози: Времето ще остане нестабилно до средата на месец юни в цялата страна. 

Заради сложната обстановка и падналите големи количества валежи до момента, отводнителните помпени станции работят денонощно и се наблюдават денонощно, успокояват от земеделското министерство. Експертите уверяват, че няма възникнали аварийни и бедствени ситуации по стопанисваните от „Напоителни системи“ ЕАД язовири, корекции на реки и предпазни диги. 

Експерти: „Няма данни за критични нива на язовири“.

Очаква се да се увеличи нивото в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом. Възможно е да се повиши водата и в реките Бели Лом и Черни Лом при добричкото село Красен, където е най-ниската точка.

Критична е ситуацията в района на Попово – в селата Дриново и Априлци, където в събота за час са паднали над 110л/кв. м дъжд. Река Поповска е с повишено ниво и се следи денонощно от служители на Дружеството, допълват от ресорното министерство.