Европейският парламент прие нови правила, които да намалят вредните емисии от промишлените инсталации и големите свинеферми и птицеферми. Те са заложени в ревизията на Директивата за емисиите от промишлеността. Първоначалното предложение засягаше и големите говедовъдни ферми.

Четете още: Задава се нова Синя сделка – какво могат да очакват фермерите?

В крайна сметка съзаконодателите се споразумяха да разширят обхвата на мерките по Директивата, така че да обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животински единици (ЖЕ). Изключват се стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин, и са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година. 

Що се отнася до птицефермите, Директивата се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 ЖЕ и за стопанства с бройлери с повече от 280 ЖЕ. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 ЖЕ.

До 31 декември 2026 г. Комисията ще оцени дали е необходимо по-нататъшно справяне с емисиите от отглеждането на едър рогат добитък и клауза за реципрочност. Целта е да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на европейските правила, когато изнасят за страните членки.

Освен това обществеността ще има по-добър достъп до разрешителните на ЕС и местните замърсяващите дейности чрез нов портал на ЕС за емисиите от промишлеността. По този начин гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и за замърсяващи дейности на местно равнище. 

Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3 % от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения.

Законът също трябва да бъде приет от Съвета, преди да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.