Фермата на семейство Герен се намира в южния френски регион Дордон. От основаването й през 1926 г. тя значително се е променила. Всичко започва с традиционна каменна селска къща, а днес, почти столетие по-късно, може да видите как фермерът се отдалечава от плевнята си, за да зареди трактора с гориво. Горивото е произведено от кравешки тор с идеята да се намали негативното влияние на метана върху климата, пише France24. 

Задава се нова Синя сделка – какво могат да очакват фермерите?

Оборът за крави на семейство Герен е до голяма степен автоматизиран. Той включва два огромни, частично вкопани резервоара, покрити със заоблени куполи, които улавят метана, отделян от кравешкия тор. Към съоръженията е свързана тъмнозелена бензиностанция с помпа и терминал за плащане с банкови карти. От бензиностанцията обаче няма да налеете дизел. Тя е заредена с биоNGV – възобновяем природен газ за превозни средства, произведен във фермата. По същество веществото е също метан. Само че е по-чисто от дизела, както и по-евтино. И с него се захранват всички автомобили в стопанството, както и чисто нов трактор, който работи с bioNGV.

Собственикът на фермата, Бертран Герен, се надява камионът, който използва за събиране на мляко, също скоро да се зарежда на тази бензиностанция. 59-годишният мъж планира да привлече клиенти от Великобритания и Нидерландия, където колите, работещи на природен газ, са по-често срещани.

Бензиностанцията е част от нова верига Biogaz de France, създадена от асоциация на фермери, произвеждащи метан, на която Герен е вицепрезидент. Макар дотук всичко да изглежда процъфтяващо, има и лека тревога. Една от тях е свързана с пазарните гиганти, сред които са Engie и TotalEnergies, чиято стратегия за диверсификация от изкопаемите горива, включва развитие на пазара на метан, получен от селското стопанство. За Герен фермерите трябва да бъдат оставени да развиват този сектор. 

Фермата в Дордон е пример за модерно животновъдство. В огромния обор една крава от породата Монбелиард се приближава до машината за доене. След като, без никаква човешка намеса, няколко литра мляко са издоени, животното се наслаждава на точков масаж от въртяща се четка. След това спокойно прекрачва автоматичния скрепер, който изнася тора на стоте крави в стопанството от обора. Торът, урината и всяко сено на пода се изпомпват в куполите, преди да се освободи метан.

Метанът има много по-голям принос за затопляне на климата от въглеродния диоксид и представлява огромен дял от въздействието върху климата от страна на животновъдството. Независимо дали идва от оригването на кравите или техния тор, представлява почти половината от емисиите на френското селско стопанство. За да се намали въздействието на въглерода, този източник на разрушително замърсяване се трансформира в по-чисто гориво, което позволява на Герен да намали разходите си.

Всеки ден 40 тона органичен материал - две трети оборски тор и една трета хранителни отпадъци - се пълнят в метановия купол, където ферментират при 38 градуса по Целзий. 

„Смесваме го, ферментираме го. Бактериите разграждат нещата и се отделят CO2 и метан“, разяснява Герен.

По-голямата част от газа, произведен във фермата, се изгаря за генериране на електричество, което се подава към електрическата мрежа и е достатъчно за еквивалента на хиляда домове. Само една част се запазва, за да бъде пречистена в метан и след това компресирана за използване в превозни средства. Това, което остава след усвояването му от метановия купол, се използва като тор във фермата, което позволява да се намали употребата на синтетичните торове, произведени от изкопаеми горива.

„Това е само началото на историята“, казва Герен, в чиито планове е да се освободи изцяло от дизеловите трактори възможно най-скоро. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как успешно се произвеждат мляко, биогаз и компост в кравеферма

Защо говедовъди да плащат за индустриални емисии?

Биовъглени и други идеи за развитие на устойчиво земеделие с високи добиви