Как се стигна дотам, че говедовъдството да бъде включено в Директива 2010/75/ЕС за индустриалните емисии редом до циментови заводи, атомни електроцентрали, минна индустрия, топлоелектрически централи? За концептуална грешка ли става дума или не?

Гласувайте: Одобрявате ли кандидатурата на Васил Грудев за министър на земеделието?

Идеята за ревизия на директивата, с която ЕК планира да накара говедовъдни стопанства с над 150 животински единици да плащат за отделяните от тях емисии, е на път да бъде прокарана въпреки възраженията на най-голямата фермерска организация в Европа – Copa-Cogeca, Комитета по земеделие към ЕП, евродепутати, браншови асоциации.

Като член на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и лично заинтересован от темата, българският ни представител и животновъд Стоян Чуканов имаше възможност да присъства на изслушване относно директивата в Комитета по околна среда към ЕП, което се проведе на 30 ноември в Брюксел.

Първият докладчик по темата от ЕП предложи границата да се вдигне от 150 ЖЕ на 300 ЖЕ, а вторият докладчик от Комитета по земеделие се обяви изцяло против включването на говедовъдството. 

„Имах възможност да направя изказване, като подкрепих вдигане на границата на 300ЖЕ, ако въобще говедовъдните ферми бъдат включени. Отговорът на ЕК беше, че те са категорично против да се променя броят на животинските единици. Но биха могли да се съгласят да се направят изключения за екстензивното отглеждане и биологичното животновъдство“, обясни Стоян Чуканов за Агри.БГ. 

До 7 декември се входираха предложения по така направения доклад. В началото на новата година ще започнат дебатите по комитети, за да се финализира предложението за ревизия на директивата. Със сигурност, трябва да се изчистят различията, за да няма конфронтация при гласуването й в Пленарна зала. 

Немаловажен е фактът, че председателят на Комитета по околна среда Паскал Кофен е бивш изпълнителен директор на природозащитната организация WWF за Франция. Затова трудно би се очаквало голямо разбиране към животновъдството. 

„Фермерските организации са категорично против това предложение на ЕК, а от друга страна, тя е неотстъпчива. Всичко това в крайна сметка ще се решава в Парламента. Информирали сме всички наши евродепутати и следим темата“, коментира българският представител в ЕИСК. 

Нека припомним, че ЕК предлага изменение на Директива 2010/75/ЕС, за да бъдат намалени емисиите от амоняк, метан, нитрати и емисии на парникови газове от индустрията, включително от земеделския сектор. Към момента в нейния обхват са включени големи птицеферми и свинекомплекси, които са около 20 000 в целия ЕС.

Ако предложението на ЕК бъде прието в този си вид, то ще засегне нови 184 000 ферми. Стопаните ще бъдат принудени да направят още инвестиции, за да отговорят на по-високите изисквания. Въпреки че новите правила ще влязат в сила от 2028 г., животновъдите с право се притесняват още сега.