На 7 години лишаване от свобода беше осъден 33-годишен мъж от монтанското село Макреш, който уби с кол свой 42-годишен съселянин при спор за царевица. Случаят е от средата на месец септември 2021 година.

След размяна на викове и обиди първо по-възрастният извадил нож, а после размахал метална тръба. В отговор по-младият грабнал дървен кол и повалил с него опонента си.

 „На скандала присъствали и малолетните деца на подсъдимия, както и жените, с които двамата живеели на съпружески начала“, посочват от Окръжния съд в Монтана, където се гледа делото.

Пострадалият се прибрал, но по-късно същия ден се наложило да бъде транспортиран в болницата в Лом, където починал от получената тежка черепно-мозъчна травма.

„След като се запозна със събраните доказателства по делото и изслуша свидетелите, вещите лица, прокуратурата, обвиняемия и защитата му, съдът призна 33-годишния мъж за виновен за причинена по непредпазливост смърт, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда“, се казва в съобщението от съда. 

За това магистратите наложиха присъда от 7 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Подсъдимият обаче е оправдан по обвинението за умишлено убийство. Все пак той ще трябва да плати 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бащата на починалия мъж и 80 000 лева обезщетение на неговата сестра. 

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - София.