Хората са започнали да отглеждат ориз преди 9 000 години. Сега това е най-популярната храна в света: всеки ден тя е на трапезата на половината население на планетата. Близо ¼ от световната консумация на калории се дължи на ориза, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на vokrugsveta.ru.

ЕС понижи прогнозата за реколтата от зърно

Средногодишното потребление на ориз на един човек в света възлиза за 57,5 кг. В Европа един човек изяжда по 2-3 кг годишно, докато жител на Мианмар изяжда почти по 250 кг годишно, а във Виетнам – около 215 кг, в Китай – 220 кг.

Обемът на световната търговия с ориз за сезон 2015/2016 г. възлиза на около 42,1 млн. т.

В топ 10 на страните-производители на ориз влизат: Китай, Индия, Индонезия, Бангладеш, Виетнам, Тайланд, Мианмар, Филиппини, Бразилия, Япония и Русия.

Струва си да отбележим, че до 1/3 от масата на ориза, който се събира по полетата, се губи в процеса на преработка.

Реколтата от ориз е най-голяма не в страните – лидери по производство, а в държави като Австралия – 102 т/ха, Египет – 95 т/ха, САЩ – 86 т/ха и Турция – 81 т/ха.

1400 литра вода средно са необходими за отглеждането на килограм ориз. 2,8 млн. т ориз ежегодишно се купуват от китайци. Китай произвежда тази зърнена култура повече от всяка друга страна, въпреки това винаги има дефицит на тази храна. Това е основната храна за всички прослойки в Китай.

Най-големите страни-потребители на ориз в света са Китай, Индия, Индонезия, Бангладеш и Виетнам.

1/7 част от населението на Земята е заето в производството и обработката на ориз. Тази зърнена култура е най-големият „работодател“ в света.