Със съвместни сили на руски и турски медии беше разобличена сделка между Украйна и Турция на ГМО царевица. Случат беше пoтулен от властите на двете страни, тъй като търговията е много важно перо от БВП и на двете.

Първа със кратко съобщение по темата излезе украинската агенция APK-inform, след което случаят беше раздухан, а размяната на царевицата потвърдена с документи. Сделката е станала преди няколко дни, потвърдили са и турски търговци, които обаче не са могли да посочат компанията товарач, но имената на компаниите вносителки вече са известни - Bu Pilic и Kula Gida Ltd.

В южната ни съседка са убедени, че властите на Турция няма да раздухват скандала около този факт, тъй като Украйна е прекалено важен доставчик на суровинни стоки за турския пазар. В същото време правителството на Турция възнамерява да потърси сериозна отговорност от вносителите на опасното зърно.

Турските медии информират, че вече тече разследване срещу 12 длъжностни лица от компаниите вносителки и двама представители на административните власти. За справка, вносът на селскостопанска продукция, съдържаща ГМО в Турция е забранен със Закон от началото на 2010 г.