От 3 седмици научните работници от Добруджанския земеделски институт работят дистанционно. Оказва се, че служителите са принудени да правят „онлайн наука“ заради високата сметка за ток за декември 2021 г.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

„Имаме трикратно завишение. За декември получихме сметка 95 000 лв. за изразходваната ел.енергия. Иначе си имахме по 30-35 000 лв. други години“, разясни директорът на Добруджанския земеделски институт доц.Илия Илиев.

Ученият допълни, че научните работници са си по домовете, работят онлайн от там. Други са в административен отпуск на т.нар. сумирано изчисляване на работното време. Единствено производствените отдели са присъствено на работа. Това са служителите, които обслужват овцевъдната и говедовъдната ферми на института, както и тези механизатори, ангажирани в подготовката на предстоящата кампания по сеитба на ранни пролетни култури. Предстои първите полета да бъдат засяти с грах.  

„От следващата седмица всички се връщат на линия, колкото и да ни струва това“, категоричен е директорът на научния център и уточни: „Ще топлим по малко, но трябва да сме тук. Независимо от разходите работата трябва да продължи“. 

Общо 22 000 дка земя обработва Добруджанският институт. В тези полета се извършва както производствена, така и научна дейност. Щатните служители в института са над 200 души. 
През 2021 г. научната общност и земеделските стопани отбелязаха 70 години от създаването на научния център в сърцето на Добруджа.