Съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия се очакват през следващите седем дни, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

До края на първото десетдневие на февруари средноденонощните температури ще надвишават значително климатичните норми, но в по-голямата част от полските райони ще бъдат в граници, които ще запазят в покой зимуващите земеделски култури.

НИМХ: Изключения се очакват в края на периода на места в северозападната и централната част на Дунавската равнина. 

В тези райони в края на първото десетдневие на месеца се прогнозират максимални температури до 12-13°С и средноденонощни - близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, предупреждават агрометеоролозите.

Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите досега валежи от дъжд и сняг, ще възпрепятства подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. 

Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви. „Лозите преди резитбите е желателно да се обследват за болестта екскориоза (Phomopsisviticola). Нападнатите от патогена леторасти трябва да се отстраняват и унищожават, а инструментите – дезинфекцират”, отбелязват експертите.

В края на първото десетдневие на февруари прогнозираните наднормени температури ще позволяват провеждането на зимни растително-защитни пръскания при овощните култури срещу зимуващите форми на някои патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка) и вредители.