Зърнокомбайн се подпали в землището на Ново село, съобщава пресслужбата на полицията във Видин. Сигналът за пожара е получен на 31 август малко след 20:00 часа. Огнеборците са успели да потушат пламъците и да спасят машината. Предполага се, че става дума за техническа неизправност.

Внимание: Пожари в Силистренско!

Същия ден горя още един комбайн, но този път в района на търговищкото село Моравка. За пожара е сигнализирано малко преди 15:00 часа. Вероятна причина е повреда във вършачния апарат, причинена от самозапалил се слънчогледов паспал в задната й част. Пожарът е погасен без преки материални загуби.

През първия ден на август в землището на плевенското село Върбица са спасени 20 дка царевична нива и 100 дка царевичен блок. В друго село от същата област – Радомирци, при пожар в нискостеблена растителност изгоря мотокултиватор. 

За последното денонощие пък огнеборци гасиха пламъци в землищата на 5 плевенски села - Търнене, Върбица, Ясен, Искър, Победа и Комарево. Пожарната потуши също пожари в сухи треви и отпадъци в местността „Балабаир“ и на улица „Изток“, в градовете Славяново и Белене до помпени станции.

„Причини за инцидентите са небрежност при боравене с открит огън”, уточни говорителят на ОД на МВР – Плевен Мариана Цветкова.

Неотдавна от полицията излязоха с конкретни насоки към стопаните, които да спазват, за да не допускат пожари.

Статистиката сочи, че основната причина за възникването им през този период е човешка небрежност. Например едва в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 %  причината за огнените бедствия е човешка дейност - небрежност или умишлени действия. Реална е опасността пламъкът от една клечка кибрит да прерасне в пожар или да обхване масив с култури, трайни насаждения, стопански сгради.

В тази връзка стопаните са предупредени да не палят открит огън и да не извършват огневи дейности извън определените за това места. В противен случай ги грози глоба в размер от 200 до 2 000 лв.