Един тон люцерна изгоря при пожар, причинен от небрежна работа с огън, съобщиха от полицията в Силистра. Инцидентът е станал малко преди 15:00 часа на 31 август. Огънят е загасен от екип на Пожарната служба в Дулово, който е успял да спаси къщата на стопаните. 

Сеновал лумна в пламъци

В същия ден пожар е избухнал в сухи треви край село Добротица, Силистренска област. Огнеборците веднага са се отзовали на мястото на инцидента и са предотвратили разрастването на огъня. Така са спасени околните земеделски ниви. 

Първият ден на септември също бе белязан от поредица от инциденти. Пламнали сухи треви подпалват частен имот в село Пожарево и унищожават 30 бали фураж, 20 кв.м. покривна конструкция, дърва за огрев и имущество. Произшествието става около 13:00 часа, като причина за избухване на пожара е небрежна работа с огън. Жители на селото се включват в гасенето на огъня и така са спасени съседните къщи и стопанските животни.

В същия ден избухват още пожари – два инцидента в сухи треви и един в царевично стърнище край село Белица. Огънят е овладян и от изгаряне са спасени къщи и овощни градини.
 

Общо 10 пожара са избухнали през последния уикенд в Силистренско. Те са възникнали в сухи треви и отпадъци.

Пожарникарите предупреждават, че високите температури и сухото време благоприятстват избухването на пожари и бързото им разрастване. Инцидентите застрашават както реколтата от царевица и слънчоглед, прибирането на която вече започна, така и живота на стопаните.