Огнище на птичи грип е обявено в животновъден обект в добричкото село Дончево, съобщават от пресофиса на Българската агенция по безопасност на храните. 

Четете още: Откриха птичи грип в обект с 395 000 кокошки носачки

 

В стопанството, което е специализирано за отглеждане на стокови кокошки носачки, в момента се оглеждат около 180 хил. птици. 

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 
В 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Добрич - село Дончево, село Опанец и село Богдан; 
В 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: град Добрич, село Драганово, село Ново Ботево, село Долина, село Ведрина, село Одринци, село Бранище, село Стефаново, село Плачидол, село Малка Смолница и село Златия. Всичките изброени села се намират в община Добрич.

 

Прави се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, уточняват от хранителната агенция. 

През миналата седмица в страната бяха установени други три огнища на птичи грип, две от които в Южна България и едно в северната част на страната.