Отпада изискването пчелните семейства да се регистрират и в кметствата, след като на 4 февруари Парламентът прие на второ четене промените в Закона за пчеларството. 

Настояване: Всички пчелни семейства да получават средствата

До сега изискването беше за двойна регистрация на пчелините – както по реда на Закона за пчеларството в кметствата, така и по Закона за ветеринарномедицинската дейност – в областните дирекции по безопасност на храните.

Гласуваните промени предвиждат пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани само по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Остава обаче изискването за ограда и табелка с регистрационния номер на пчелина. 

Когато постоянните пчелини са в урегулирани поземлени имоти, оградата трябва да осигурява безопасност на обекта и да препятства свободния достъп на хора и животни. А когато те са в горски територии, ограждението не трябва да представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията. 

Изключение от изискванията за ограждение и табелки е направено за пчелини, които се намират в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Данните в регистъра на пчелните семейства за подвижно пчеларство се водят в кметствата. Дефинирано е също понятието „временен пчелин“ –място, върху което временно се настаняват пчелни семейства за практикуване на подвижно пчеларство.

Друга новост е, че се създава Съвет по пчеларство като консултативен орган към Министерството на земеделието. За негов председател е определен министърът, който ще назначава членовете му и ще утвърждава правилник за организацията и дейността му. В състава на Съвета ще влизат представители на аграрното ведомство, ДФЗ, БАБХ.