Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни дейности, която има за цел да свързва земеделци с пчелари, от възможно решение на дългогодишните спорове за пръсканията, е на път да се превърне в поредната конфликтна тема. "Добро е намерението на министерството за актуалност и по-качествен мониторинг чрез тази платформа, но дали основният проблем с отравянето на пчелите ще бъде решен по този начин", коментира пред Агри.БГ доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

Вижте инструкциите за работа с платформата за оповестяване

Докато тече срокът за регистрация в електронната система (31 януари), вече се натрупа недоволство от някои нейни инструменти, като картите например, и притеснения дали всички земеделци и пчелари имат нужните знания да боравят с нея, дали имат електронна поща, ще си проверяват ли есемесите на стария телефон. Оплакванията звучат дребнаво в общата картинка, но в частния случаи може да са малкото камъче, което пробръща каруцата, а в случая - пчелина.

„Проблеми има, тъй като една част от пчеларите, особено възрастните, нямат достъп или не ползват интернет, ако имат мобилни устройства, те са стари – това ги затруднява определено. Ако се спазваха правилата на растителна защита, нямаше да има нужда от подобна система. Има райони, където земеделците са изрядни, както е в Плевенско, където аз пчеларствам. Дори не ни е нужно да получаваме известия, защото се пръска съвестно – нощем, не по време на цъфтеж и само при ниски температури, споделя доц. Станчев.

В крайна сметка въвеждането на платформата се наложи като решение заради многото сигнали за отровени пчели. Целта е не постфактум да се установяват нарушителите, а да се въведе организация и ред, за да се предпазят опрашителите. Изпращането на SMS до пчеларите, веднага след въведждането на информацията от земеделеца, който е длъжен да направи това не по-къдно от 72 часа преди да пръска, беше прето за най-навременото възможно извествяване.

Редица пчелари обаче предпочитат кмета, защото ги познава, защото му вярват, защото не си гледат съобщенията и т. н.

По-време на срещите с министерството за обсъждане на платформата опасенията са били в посока на това как ще се направи регистрацията, но за самото уведомяване не е имало възражения от страна на пчеларските организации, научи Агри.БГ.

Доц. Юлиян Станчев, който е тествал платформата месец по-рано, казва от своя страна :

Освен с SMS до пчеларите, ние предложихме да има уведомяване и на кметовете, тъй като е нужно те да знаят кога има пръскания с инсектициди, защото трябва да се предпазят хората и животните. Сам по себе си SMS не гарантира нищо. Тази година също имаше известяване чрез мобилно съобщение, но на някои места земеделците не съобщават, че ще пръскат с инсектицид, а само с хербицид".

Съмнението, че тази практика може да продължи всъщност е по-голямото притеснение, споделяно от пчеларите. През последните дни в медийното пространство се появиха мнения, че платформата няма как да гарантира вярна информация. Някои пчелари пък се оплакаха, че около пчелините им има редица стопанства на различни земеделци, които ще се редуват в пръсканията и пчелите ще стоят затворени през това време. Такива казуси няма как да бъдат решени от този нов инструмент за известяване.

„Там, където има повече земеделци с малки стопанства, както споделят колегите от Кюстендил например, ще се удължават периодите на пръскания и съответно тези на затваряне на пчелите. Това можеше да не е проблем, ако се беше забранило пръскането до 10:00 часа, което е практика в повечето европейски държави.

Може би е възможно да се въведе организация на пръсканията в определени дни по региони, това би помогнало, но да не забравяме, че има ранни, късни сортове в овощните градини и мероприятията в тях са по различно време. Други стопани пък не могат да пръскат през седмицата, а чакат почивните дни, защото тогава им е възможно. Най-лесното и работещо решение е да се пръска само в тъмната част на денонощитето“, категоричен е доц. Станчев.

Като един от първите тествали електронната платформа, той смята, че доста от първоначалните грешки са изчистени, но не изключва да се появят в началото затруднения и за земеделци, и пчелари.