Приемът по подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. ще стартира през втората седмица на месец март. Това е станало ясно на работна среща с експерти от земеделското министерство и бранша, научи Агри.БГ.

Всичко за Кампания 2023

Както Агри.БГ вече писа до 27 февруари 2023 г. на официалната интернет страница на Министерството на земеделието (МЗм), както и на Портала за обществени консултации, е публикуван проект на Наредбата за прилагане на подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР, за становища от заинтересованите страни. 

С обнародването на наредбата предстои да стартират приеми на заявления за подпомагане по подмерки 22.1 и 22.2 за Извънредна временна подкрепа за земеделски стопани и МСП, особено засегнати от въздействието на руската инвазия в Украйна. 

Очакванията са приемът да стартира в седмицата 6-10 март 2023 г., като по всяка вероятност, подобно на миналата година - срокът за подаване на заявления ще бъде кратък.

По време на онлайн срещата с експерти от ресорното ведомство е станало ясно, че към 31 март заявленията трябва да бъдат одобрени. А изплащането на помощта се очаква да стане в рамките на месец-два след одобрението на заявленията, т.е най-късно до края на месец май 2023 г.