Вече във видимо добро здравословно състояние министърът на земеделието и храните Валери Цветанов днес не пропусна да се появи в сутрешния блок на бТВ, за да се похвали, че вчера започна изплащането на средства на около 15 хил. земеделски производители. Самият той заяви, че вече е във форма и ще работи за „спешните неща, които трябва да се свършат”.

Да вярно – вчера бяха преведени около 100 млн. лв. на около 15 хил. земеделски производители. Пред Фермер.БГ обаче много фермери сигнализираха, че не са получили субсидиите си в пълен размер. За подобен случай сигнализира наш читател. Според него по документи от ДФЗ Габрово той е трябвало да плучи около 80 000 лева, а в сметката му вчера са преведени едва 56 000. Земеделецът цял ден се е опитвал да получи отговор от РА София на какво се дължи това, но така и не успял. Днес той отива на място в София, за да разбере защо не е получил средствата си в пълен размер.

Стопаните, попадащи в Код 6, също не получиха субсидиите си от националните доплащания от европейските пари. Да – реално има хора, които злоупотребяват с декларирането на площите, но висок е процентът и на тези, които са коректни, а не получават така необходимите им субсидии.

Всяка нова държава членака на ЕС в първите години има проблеми по отношение на адаптирането. Според Цветанов проблемите в българската държава и по-конкретно в земеделския сектор са дошли от нивото на подготовка на административния капацитет (което по подразбиране не е на необходимата висота – бел. ред.), както и с реакцията на земеделски производител, който не е осъзнал, че е производител от ЕС.

Цветанов, едва ли не с ръка на сърцето, заяви: „моите лични грижи и грижите на МЗХ са насочени точно към нормалните и честни земеделски производители, които трябва да си вземат парите. Тук е моментът да припомним обаче поведението на министъра в Деня на отворените врати в МЗХ на 6 април, който напусна срещата със земеделците и журналистите с опрвданието „Извинявайте, имам личен проблем и трябва да бързам!”...

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!