Проблемът с продължителното засушаване в община Шабла е тема на среща, инициирана от общинската администрация на добруджанското кметство.

Заради сушата: Земеделци от Каварна със зов за помощ!

На дискусионния форум, който е планиран за днес, 2 септември, от 15:00 часа в пленарната зала на общинската администрация в Шабла, са поканени всички земеделски стопани и председатели на кооперации в региона. 

Основната цел на събирането е да се потърси съдействие от Министерството на земеделието за компенсиране на пропадналите след жестоката суша площи. В дискусията ще се включат и представители на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и Общинска служба „Земеделие”, уточниха от община Шабла. 

Крайморската част на Добричка област е силно засегната от засушаването. В трите общини Шабла, Каварна и Балчик има най-много пропаднали площи с пшеница. В момента там започна жътвата на слънчоглед и царевица.

Отново Крайморска Добруджа държи "рекорд" по пропаднали площи с царевица и слънчоглед. Жътвата на пролетниците започна с отчайващо ниски добиви. 

Добивите от маслодайната култура са около и над 50 кг/дка. При царевицата също се отчитат твърде слаби резултати. По информация на земеделски стопани има много провалени посеви с царевица, от които добивите ще бъдат нулеви. 

Към момента в цяла Добричка област е прибрана около 3 % от царевичната реколта. Малко над 1 милион декара засяха стопаните в Добруджа през тази пролет. Средният резултат е 279 кг/дка – около три пъти по-малко в сравнение с реколта 2019.