Актуализиран годишен план за ползване на мери и пасища през 2022/2023 г. прие Общинският съвет на Балчик. Той е съобразен с изискванията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние. За едно животно от вида едър рогат добитък се полагат до 8 дка, за овце и кози – до 2 дка, а за еднокопитно животно – до 10 дка. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Общинските съветници гласуваха правилата и условията, при които да се извършва пашуването. При свободна паша не трябва да се пускат животните през ранна пролет и късна есен. При наличие на много храсти трябва да се прилага целенасочена паша в началото на вегетацията им. Не трябва да се допуска струпване на животните на едно и също място, за да се избегне селективното изпасване.

При регулирана паша се прави парцелиране при спазване на някои основни изисквания. Животните се пускат едва при достигане на пасищна зрялост на тревите и във всеки парцел престояват до 6 дни. Пашата приключва при използване на 75% от тревостоя. След всяко използване на парцела се почива 20-30  дни при поливни условия и 40-50 дни при сухи условия.

При сенокосно и пасищно използване на ливадите площта се разделя на две части и в едната до края на юли се пускат животните, а в другата се коси, след което начинът на ползване на парцелите се сменя.

Близо 2582 дка пасища и мери за общо ползване гласуваха общинските съветници в крайморската община. Те са разположени в землищата на селата Соколов, Оброчище и Дропла. Най-големи са ливадите край село Соколово, които са на площ от 929,75 дка. Големи парцели с пасища има и край село Дропла – от 125 до 238 дка. Терените за индивидуално ползване са близо 874 дка, разположени в селата Гурково, Тригорци, Змеево, Оброчище, Бобовец и Църква.

Животновъдите трябва да поддържат мерите и пасищата в добро земеделско и екологично състояние за своя сметка. 30 % от постъпленията от наемите на ливадите трябва да бъдат използвани за дейности от местно значение в съответните населени места в община Балчик, решиха още общинските съветници.