Турска делегация посети три животновъдни обекта в страната – два за едри и един за дребни преживни животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Ветеринарните лекари от двете съседни държави дискутираха въпроси, свързани с контрола и профилактиката на заболяванията в България и Турция, както и условията за износ на български едри и дребни преживни животни за турския пазар.

Обсъдено беше и важното значение на коректната сертификация на всички пратки с животни за износ към Турция, както и спазването на хуманното отношение по време на транспорт. 

„Ние предприемаме сериозни мерки за опазване на животните и природата в нашата страна и в Тракийския регион. Обявихме именно този район за свободен от болестта Шап. Сега работим срещу заболяването Чума по едрите и дребните преживни животни“, заяви заместник-генералният директор на турската ветеринарна службата д-р Седат Йълдъз.

Спрямо профилактичните ветеринарномедицински дейности, които се извършват в българските животновъдни обекти, турските експерти проявиха интерес по-конкретно към ваксинацията срещу заболяванията Син език и Заразен нодуларен дерматит, към идентификацията и маркирането на животните, наличните породи дребни преживни животни в България, както и към продължителността на карантината на животните с произход ЕС.