Съмнения за обществените поръчки и други дейности на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на последното служебно правителство изразиха група народни представители, сред които и проф. Христо Даскалов – бивш шеф на Агенцията. Те искат от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да даде повече информация по ключови обществени поръчки за милиони на БАБХ през периода 01.09.2022 – 06.06.2023 г.

Обществени поръчки за милиони: Историята на ВетИС и електронизацията на БАБХ

В този период започна процес на активно прекратяване на стартирани обществени поръчки за изпълнение на Държавната профилактична програма” и други, заявяват Даскалов и група депутати, като акцентират, че същите обществени поръчки са били повторно обявени по-късно без да са претърпели някаква промяна.

Вече ви запознахме с изнесената от агроминистерството хронология по поръчките, свързани с ВетИС и електронизацията на БАБХ. От ведомството дават информация и относно обществените поръчки за ваксините за син език и за обезвреждането на умрели животни.

Ваксините за болестта син език

От Земеделското министерство първо уточняват, че процедурите по проектите от Националната програма за профилактика, надзор и ликвидиране на болестите по животните не са прекратени без основание от изпълнителния директор на Агенцията по храните. Обратно на твърденото от депутатите, се посочва като мотив необходимостта от промяна на съществуващите условия на обявените поръчки, „които от своя страна могат да доведат до промяна на кръга на заинтересованите лица”.

Специално около ваксините за син език не за първи път витаят съмнения. В началото на август 2022 г. тогавашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов хвърли бомба с твърдението, че има далавера с поръчките на ваксините против заболяването, а 18 млн. лева са били заложени да бъдат откраднати от новата Държавна профилактична програма. По думите му имало милиони останали ваксини в срок на годност, но въпреки това били поръчани нови.

Така или иначе нов договор за ваксини се сключва между БАБХ и фирма „Асклеп – Фарма Консорциум” през насточщата година, а посочената прогнозна стойност е 7 225 733,00 лв. По данни на МЗХ Поръчка на БАБХ “Доставка на ваксина срещу болестта син език, серотип 4 по преживните животни за 2023-2024 г.” е публикувана на 24.02.2023 г., с краен срок за подаване на офертите 23.03.2023 г. Комисията за разглеждане и оценяване на офертите е трябвало да приключи до 22.05.2023 г.

Оферти подават двама участници – „Асклеп – Фарма Консорциум” и „Фарма Сис” ООД. Втората фирма е отстранена с мотивите, че не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката. „Съгласно т. 1.5 от Техническата спецификация ваксината следва да предпазва овцете и говедата от виремия, причинена от серотип 4 на вируса на заболяването син език, а не да намалява виремията, каквото е техническото предложение на участника”, уточняват в отговора си от агроминистерството.

„Фарма Сис” ООД обжалва решението на БАБХ и на 11.05.2023 г. е образувано производство пред КЗК. С Определение от 18.05.2023 г. КЗК оставя без уважение искането на БАБХ за предварително изпълнение на Решението за определяне на изпълнител. Предстои насрочване за провеждане на открито заседание по делото.

Обезвреждане на умрелите животни и продукти от животински произход 

Новите договори за тази дейност са на стойност 6 000 000 лв. без ДДС. Обществена поръчка „Събиране, транспортиране, съхранение и обезвреждане на умрели животни, зародишни продукти, суровини и храни от животински произход, странични животински продукти и продукти, получени от тях по чл// 275, ал. 4, т. 1 и т. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност”, включваща 4 обособени позиции, покриващи територията на страната е публикувана на 03.02.2023 г. 

Една фирма - „ИДДД Логистик” ЕООД печели поръчката и за четирите района на страната, в които попадат областите: Благоевград, Пазарджик, Перник, Кюстендил, София-град, София област, Смолян, Кърджали, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Бургас, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Варна, Плевен, Видин, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Монтана. Агенцията по храните сключва договори с нея на 02.06.2023 г.

Един от другите кандидати – „Еко БГ-СЖП” ЕООД, кандидатстващ за офертата в областите Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Сливен и Бургас, подава жалба пред КЗК срещу решението на БАБХ. Предстои насрочване за провеждане на открито заседание по делото.