Сигнал в ДАНС за далавера с ваксини срещу син език по Националната профилактична програма е подал бившият заместник-земеделски министър Иван Христанов. По думите му пред Нова телевизия държавата е ощетена с милиони левове от поредната схема.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Средствата за ваксиниране на цялото поголовие се отпускат от Европейския съюз и държавата. „В новата Държавна профилактична програма бяха заложени 18 млн. лв. да бъдат откраднати с пера от типа на „разходи за труд”, обяви Христанов.

Той обясни, че в бюджета на програмата отделно присъства перо за ветеринарите, като се плащат десетки милиони лева заплати на ветеринарите на Агенцията по храните (БАБХ).

„Миналата година има вътрешен доклад на БАБХ, в който високопоставен служител установява, че има много голям излишък от ваксини за син език -   милиони бройки, който могат да се използват за кампанията през март – април 2022 г.. По някаква причина обаче се решава да се закупи пълния обем нови ваксини и държавата се задължава да ги плати”, разкри бившият зам.-министър на земеделието.

Иван Христанов: Опитахме се да преговаряме с фирмата, която внася ваксините, да ги върнем, но те твърдо отказаха и така почти 3 млн. лв. отидоха на вятъра.

По думите му освен излишни новите ваксини се оказали и със съкратен срок на годност, което поставя под въпрос изобщо тяхното прилагане върху животните. Иван Христанов посочи също, че отговорните за сключването на тази обществена поръчка са ръководителите на Агенцията, действащи като такива непосредствено преди Христо Даскалов.