Лилавите и ароматни полета с лавандула, завзели плодородния чернозем през последните 10 години в Добруджа, са на път да изчезнат. Все повече стопани пристъпват към най-крайната мярка и изкореняват трайните насаждения. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Производителите на лавандула от Добруджа са буквално ужасени от очакваната ниска цена на етеричното масло от ароматната култура. Част от тях отдавна са разорали лавандуловите насаждения, други направиха това през последните десетина дни.

Процесите започнаха още преди две години, когато се срина цената на лавандуловото масло. 2021 г. също завърши със слаба реколта и лош пазар. През лятото на миналата година много от ароматната лавандула остана извън дестилериите, тъй като вкарването и изваряването й беше нерентабилно. Част от стопаните директно „складираха“ зелената маса край пояси и ниви и я оставиха на произвола на съдбата.  Добитото през 2021 г. масло не се търсеше и цената му постоянно падаше. 

През тази година прогнозите за реализация на новата реколта от лавандула също не са благоприятни. Очакванията са пазарът да започне от 30 лв. за килограм лавандулово масло, но дали ще се задържи на тези нива и дали няма да падне, е рано да се прогнозира. Каквито и да са възможностите за реализация, цените не покриват по никакъв начин производството на лавандулово масло. 

„Само наливаме средства, а разходите вече са двойно и тройно по-високи. Не се знае и дестилериите какви цени ще обявят при новите енергийни разходи и горива. Притеснени сме!“, сподели Юлия Пенкова, производител от село Победа, Добричка област. Към мнението й се присъединяват и други нейни колеги, които посочват, че две години пандемия и рестрикции, последвани от военни действия между Русия и Украйна, всичко това „гарнирано“ с жестока инфлация, съсипаха бизнеса с етерично-маслени култури и масло от тях.

Не на последно място стои и обективният фактор, че у нас има свръхпроизводство, за което някои стопани алармираха още преди години. По официални данни от 2021 г. площите с лавандула в страната са достигнали 200 000 дка. Половината от тях са в Добруджа. Главоломното създаване на насаждения от етерично-маслената култура вървеше успоредно с процесите по разваляне на създадени вече площи с лилавата билка.