Очаква се унищожаване на поне половината лавандулови насаждения. Ако не бъдат унищожени, то производителите ще губят пари. Това мнение споделя производителят и собственик на розоварни Стефан Иванов пред БТА.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Той е категоричен, че в България има свръхпроизводство на лавандула, а количеството през последните пет години надвишава търсенето на световния пазар. „Световният пазар има нужда от 300 тона годишно, а в България производството е тройно повече”, уточнява Иванов и припомня, че дефицит на лавандула и лавандулово масло имаше през периода 2010-2020 г.

„Тогава районът на Добруджа се включи и този дефицит беше задоволен. Естественият процес сега е да бъдат премахнати тези насаждения от богатите почви и там да бъдат засадени традиционните зърнени култури - слънчоглед и пшеница. Тогава ще се получи и балансът между производство и търсене”, заявява преработвателят. 

По думите му от три години у нас се трупа непродадено масло, което сваля цените под себестойността на продукта и неминуемо ще тласне производителите към прекратяване на производството. В същото време високите цени на газа и петрола само ще помогнат на фермерите в решението да унищожат лавандуловите си насаждения, тъй като изкупните цени няма да покриват разходите.

Стефан Иванов: Изкупната цена през тази година ще достигне около 30 лв./кг, а ако реколтата е добра, тя може да бъде и по-ниска. Това ще доведе до липса на финансова възможност на част от производителите да сварят лавандулата. 

Преработвателят е категоричен, че лавандулата трябва да си остане само в традиционните райони, там, където почвите са бедни - Средногорието, Карлово, Калофер, Казанлък, Стрелча, Чирпан.