В брой 33 на Държавен вестник от 20.04.2021 г. са публикувани измененията на няколко наредби, които пряко касаят дейността на фермерите.

Още плащания идват в края на седмицата

За да се отвори допълнителен прием по мярка 21 за извънредно временно подпомагане заради COVID-19 на кандидатите, които не са получили пари по първия, е направено изменение на Наредба 2 от 2020 г. за нейното прилагане. В нейните поправки обаче се въвеждат промени и в още три наредби:

•    Наредба 4 от 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“;
•    Наредба 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“;
•    Наредба 105 от 2006 г. за Интегрираната система за администриране и контрол.

Една от промените засяга фермерите, които заявяват биоплощи с трайни насаждения. Тяхно задължение вече е до 15 юли за годината на кандидатстване да удостоверят, че овошките са в период на плододаване със справка от лицензиран оценител по реда на Наредба за базисните цени на трайните насаждения. 

След бележки от бранша обаче в случаите, когато целият парцел с трайни насаждения е земеделска земя от държавния поземлен фонд и не е изтекъл амортизационният срок на насажденията, такава справка ще се предоставя на ДФЗ по служебен път.

Освен това за трайни насаждения, създадени по проекти по ПРСР за последните два програмни периода, такава оценка няма да се изисква.

Това правило за трайните насаждения, които са върху държавни земи, важи и за кандидатите по мярка 10, направление „Контрол на почвената ерозия“. 

Друга промяна в мярка 11 за биоземеделие касае правото на ДФЗ да прекрати поетия ангажимент, ако фермерът не спази изискването за предоставяне на документи, които удостоверяват състоянието на парцелите и произведената продукция.

За изпълняващите 5-годишни ангажименти този срок е до 30 октомври на петата година от ангажимента. А тези, които поемат нов ангажимент с продължителност 1 или 2 години, както и други, които удължават приключили ангажименти ежегодно, но не по-късно от 2022 г., трябва до края на ангажимента поне веднъж да получат сертификат или писмено доказателство за съответствие и произведена биопродукция.

Относно Наредба 105 поправките предвиждат резултатите от специализирани теренни проверки на референтни парцели да се отразяват по реда на чл. 33, ал. 4, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители. Тази точка засяга ежегодното актуализиране на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели, което да става чрез: 

Отразяване на резултатите от специализираните теренни проверки на референтни парцели, които се извършват след уведомяване на бенефициентите при условия и по ред, определени с Наредбата по чл. 30, ал. 6.