Да се преразгледат нововъведените в мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие” изисквания бенефициентите да предоставят оценка по реда на Наредбата за базисните цени на трайните насаждения. Това е предложението към Управителния орган (ОУ) на ПРСР от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Мярка 11 носи диференцирано плащане за нови и удължени ангажименти

То е публикувано на 15 април в справката с постъпили предложения по извънредната мярка 21 и е във връзка с текущата Кампания 2021 за подаване на заявления по посочените две мерки за директни плащания.

Там, където е възможно, да се извършва служебна проверка на заявените от кандидатите по съответните мерки трайни насаждения, че не са с изтекъл период на плододаване въз основа на данни и информация от съществуващи регистри, кадастър и прочее, предлагат от АЗПБ.

От Асоциацията дават пример с бенефициент с трайни насаждения, създадени въз основа на правно основание върху земи от държавния поземлен фонд. При този вариант проверка може да бъде направена лесно и бързо по административен път, без да се правят излишно оценки и разходи, с което да се минимизира административната тежест. Предложението им е прието частично с пояснението от УО на ПРСР:

“Информацията, че трайните насажденията са в период на плододаване по Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, тоест не е изтекъл амортизационният им срок по наредбата, може да се предоставя служебно на ДФЗ-РА, когато целият парцел с трайни насаждения е земеделска земя от държавния поземлен фонд и не е изтекъл амортизационният срок на насажденията".

Уточнява се още, че Министерство на земеделието предоставя информация за тези имоти на ДФЗ до 15 юли. Останалите изисквания за кандидатите по тези мерки може да видите тук.