Националната асоциация на зърнопроизводителите обявява активна протестна готовност в пограничните райони. Това става ясно от декларация относно кризата в сектор „Зърнопроизводство“, породена от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. 

Всичко за Кампания 2023

От НАЗ алармират, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си. В документа се посочва, че от Асоциацията подкрепят транзитните коридори за земеделска продукция, но те не успяха да изпълнят функцията си да стигнат до нуждаещи се страни.

Освен това земеделците са изключително притеснени от смесването на вносни партиди селскостопанска продукция с родно производство и продажбата им като европейска. Друг сериозен проблем е липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Има опасност родните производители да не могат правилно да съхраняват реколта 2022 г. и да не разполагат с достатъчно място, за да приберат новата продукция.

„Ние, хората произвеждащи храна, призоваваме Министерство на земеделието да предприеме спешни мерки за защита и подкрепа на българските зърнопроизводители във връзка с кризата вследствие на интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури“, се казва в декларацията. 

НАЗ настоява европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да минават транзит през България и да стигат до трети държави, застрашени от продоволствена криза. Нужно е земеделското министерство да изпълни задължението си да контролира качеството и да следи съхранението на тази продукция. „Изправени сме пред трудност, която няма как да бъде преодоляна без защитата на държавата ни“, категорични са от браншовата организация.